Necrolog

FAMILII REGALE ȘI PRINCIARE EUROPENE

Principesa Maria de Liechtenstein. 21 august 2021

Am aflat cu tristețe despre stingerea din viață a consoartei Principelui Hans Adam al II-lea de Liechtenstein, Principesa Maria (1940-2021). Cuplul princiar urma să aniverseze 55 de ani de căsătorie anul viitor.

Principesa Maria s-a implicat în numeroase organizații de caritate, sănătate, cultură și artă. A fost președintele Crucii Roșii din Liechtenstein timp de trei decenii.

Dumnezeu să o odihnească!

Arhiducesa Maria Magdalena. 18 august 2021

Asociația Tineretului Regalist a primit cu tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Arhiducesei Maria Magdalena, fiica Principesei Ileana. Anunțul a fost făcut de Familia Regală a României, care a evocat prietenia deosebită care i-a unit.
Alteța Sa Imperială și Regală a fost prezentă la numeroase evenimente ale Casei Regale a României, dintre care amintim Jubileul de 150 de ani al Dinastiei, sărbătorit la 10 Mai 2016 la Sinaia.

Dumnezeu să o odihnească!


PERSONALITĂȚI DIN ROMÂNIA

Mihai Șora, 25 februarie 2023

Ni-l amintim pe Mihai Șora, la 101 ani, așteptând, ca și noi, în fața Palatului Regal, sosirea sicriului care îl purta pe Regele Mihai pe ultimul drum. Dumnezeu să-l odihnească!

Paul Lăzărescu, 5 decembrie 2021

Asociația Tineretului Regalist a primit cu tristețe vestea stingerii din viață a domnului Paul Lăzărescu (1926-2021).
Născut în ținutul Herța, domnul Lăzărescu a luat parte, ca membru al Tineretului Universitar Naţional-Ţărănesc, la manifestaţia regalistă din 8 noiembrie 1945, organizată pentru susţinerea grevei regale şi a eforturilor Regelui Mihai de a împiedica comunizarea ţării.
Domnul Paul Lăzărescu a fost deținut politic, iar, în anii ’90, a fost director al ziarului „Dreptatea”.
Dumnezeu să-l odihnească!

Flavia Bălescu-Coposu. 8 septembrie 2021

Asociația Tineretului Regalist a aflat cu tristețe despre stingerea din viață a Doamnei Flavia Bălescu-Coposu (1924-2021).

În viața publică a României, numele Coposu a devenit un blazon al demnității, pe care Corneliu Coposu l-a purtat împreună cu surorile sale. În anul 1996, surorile Coposu au înființat Fundația „Corneliu Coposu”, a cărei activitate a fost pusă în slujba valorilor creștin-democrate.

În anul 2009, Regele Mihai a acordat doamnei Flavia Bălescu-Coposu „Crucea Casei Regale a României”. Aceeași distincție a primit-o sora sa, doamna Rodica Coposu, spre care se îndreaptă gândurile noastre de compansiune față de pierderea suferită.

Dumnezeu să o primească în Lumina Sa!

Ion Caramitru. 5 septembrie 2021

Asociația Tineretului Regalist regretă profund stingerea din viață a maestrului Ion Caramitru.

Ultimele trei decenii l-au legat strâns de prezența publică a Familiei Regale a României.
Primind, în anul 1990, președinția UNITER, a stabilit tradiția oferirii de către Casa Regală a Premiului pentru cea mai bună piesă a anului. Ca Director al Teatrului Național din București a găzduit numeroase evenimente dedicate Coroanei. A fost ministru al Culturii în guvernul care a redat Regelui Mihai cetățenia română.
Ca Președinte al Societății de Cultură Macedo-Română a încurajat asumarea identității românești a aromânilor și sărbătorirea zilei de 10 Mai, când în anul 1905, sub domnia Regelui Carol I, aromânii au fost recunoscuți ca o comunitate națională în cadrul Imperiului Otoman.

Regele Mihai i-a acordat Crucea Casei Regale în anul 2008 și Decorația Regală „Nihil Sine Deo” în anul 2012, în semn de apreciere pentru activitatea sa artistică și pentru devotamentul cu care a slujit valorile Coroanei Române.

Dumnezeu să-l odihnească!

Ivan Patzaichin. 5 septembrie 2021

Asociația Tineretului Regalist a aflat cu profundă întristare despre stingerea din viață a sportivului Ivan Patzaichin, campion al sporturilor nautice. Performanțele sale i-au adus șapte medalii la Jocurile Olimpice, între care patru de aur și trei de argint. În anul 2010 s-a numărat între sportivii români cărora Regele Mihai I le-a acordat Decorația Regală „Nihil Sine Deo”.
Dumnezeu să-l odihnească!